• Для людей із порушеннями зору
  • A-
    A+
ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПРОВЕДЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ
опубліковано: 28.07.2023р. о 10:06, автор: Рахівська міська рада

Громадське обговорення щодо призупинення діяльності Хмелівської початкової школи з 28 серпня 2023 року

 Найменування організатора громадського обговорення – Рахівська міська рада.

  1. Мета: врахування думки жителів с. Хмелів, що входить до складу Рахівської територіальної громади, щодо призупинення діяльності Хмелівської початкової школи І ступеня з 1 вересня 2023 року.

Запрошуємо Вас долучитися до громадського обговорення проєкту щодо  призупинення діяльності закладу загальної середньої освіти – Хмелівської початкової школи  на території Рахівської міської ради.

Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

  1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).
  2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.
  3. Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.
  4. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту, відповідного рішення засновника.

Згідно з Конституцією України (ст. 143): «Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції».

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26): «Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради».

Аксіомою є те, що освіта є основою інтелектуального, духовного, фізичного й культурного розвитку особистості, суспільства і держави. У рамках реформи децентралізації в Україні відбувається реформування галузі освіти, яка потребує   докорінних змін. Однак, дане рішення не витікає з плану реформи шкільної освіти, а є більше викликом на  демографічну та соціально-економічну ситуацією, що настала з початком повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, а особливо по завершенню 2022\2023 навчального року, на яку треба реагувати. Тому дане рішення не спрямоване ні на закриття вказаного закладу освіти, ні на його реорганізацію.

Основна проблема полягає в тому, що згідно попередньої мережі на 2023/2024 навчальний рік у чотирьох класах Хмелівської початкової школи  навчатиметься 13 учнів. Освітня субвенція щороку розподіляється між відповідними бюджетами, для оплати праці педагогічних працівників, на основі встановленої формули. Ця формула розраховується на підставі багатьох параметрів, зокрема: кількість учнів, які здобувають повну загальну середню освіту в закладах освіти, розрахункову наповнюваність класів, навчальні плани тощо. Однак фактична кількість ставок педагогічних працівників, фактичний фонд оплати праці педагогічних працівників не враховуються при розподілі освітньої субвенції між місцевими бюджетами.

Варто також зауважити, що за кошти субвенції не здійснюється фінансування закладів загальної середньої освіти, кількість учнів у яких становить менше ніж 25 осіб. А класи з наповнюваністю менше 5 учнів переводяться на індивідуальне навчання (педагогічний патронаж). А це
спричинить подальше зростання середньої вартості утримання одного учня. При існуючій мережі на 2023/2024 навчальний рік середньомісячна вартість утримання одного учня у Хмелівській початковій школі становитиме 6778 гривень, тоді як у аналогічній Вільховатській початковій школі, де середня наповнюваність класів становить 20 учнів вона становитиме тільки 1435 гривень.  Одночасно зауважимо, що індивідуальна форма навчання знижує і якість освітнього процесу.

Проаналізувавши поточну ситуацію у даному освітньому закладі, на сьогодні єдиним оптимальним шляхом у вирішенні проблеми  недостатньої кількості контингенту учнів  Хмелівської початкової школи є призупинення його діяльності. У разі збільшення контингенту учнів до необхідної кількості, передбаченої чинним законодавством України, відділ освіти, культури, молоді та спорту Рахівської міської ради ініціюватиме перед Рахівською міською радою відновлення діяльності Хмелівської початкової школи.

Запрошуємо жителів  Рахівської територіальної громади і, зокрема, с. Хмелів, долучитися до громадського обговорення щодо призупинення діяльності Хмелівської початкової школи.

Формат проведення громадського обговорення:  пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 90600, вул. Миру, 1, каб.59, м. Рахів, (відділ освіти, культури, молоді та спорту Рахівської міської ради) з 8.00. год. до 17.00 год.

До участі в обговоренні запрошуються жителі с. Хмелів, усі бажаючі мешканці Рахівської територіальної громади у терміни з 31 липня  до 15 серпня 2023 року.

Також із дотриманням усіх заходів безпеки відбудеться публічне громадське обговорення у формі громадських слухань, зборів жителів с. Хмелів на базі Хмелівської початкової школи 10 серпня 2023 року. Початок громадських слухань о 14 годині.

  1. Суб’єкти, що внесли пропозицію щодо призупинення діяльності Хмелівської початкової школи з 28 серпня 2023 року – відділ освіти, культури, молоді та спорту Рахівської міської ради
  2. Місцезнаходження та адреса електронної пошти організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення: 90600 м. Рахів, вул. Миру, 1, каб. 59 (відділ освіти, культури, молоді та спорту Рахівської міської ради), електронна адреса (email): rakhiv.otg.osvita@gmail.com
  3. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Дребота Наталія Миколаївна, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Рахівської міської ради. Контактна особа – Ференц Петро Петрович – головний спеціаліст сектору освіти відділу освіти, культури, молоді та спорту Рахівської міської ради.
  4. Терміни і джерело оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Рахівської міської ради.