Перейти до основної сторінки
Закарпаття – це своєрідний Вавилон, де змішалися різні народи: українці та угорці, румуни та словаки, роми та євреї, поляки та німці.
Однак на відміну від біблійської легенди, вони не розвіялися по світу, а утворили культурний симбіоз. Це змішання національних особливостей вилилося у закарпатську кухню. Вона увібрала в себе найкраще від різних культур та має неповторну свою специфіку.
Рокот-крумплі та підбивані пасулі
Картоплю тут називають крумплею, квасолю – пасулею, уху – халасле, повидло – лекваром, млинець – палачінтою, печиво – кіфликом, а чорницю – яфиною. Меню місцевих ресторанів буквально усипано іноземними словами, хоча вони не за межами України. Це пояснюється тим, що закарпатці, зазвичай, використовують угорські, румунські та словацькі назви для своїх страв. Як от рокот-крумплі з угорської означає “картопля, запечена шарами”, бограч – “гуляш, зварений у казані”, халасле – “рибний бульйон”.
На Закарпатті місцеві угорці пропонують свої традиційні страви: бограч, гуляш, перкельт, попрікаш, боб-левеш, рокот-крумплі, торгоня. Закарпатські румуни – токани, чорбу, гівеч, зама ку фасоле. Закарпатські словаки – страпачки, карбонатки, бухти. Закарпатські євреї – кугл, човлент, фаршировану рибу, цимес, “вушка Хамена”. Роми – гурку, погачі, голубці по-циганськи, цігань-печенє, грибну мачанку, вим’я тушковане, смажені рубці. Однак при цьому тільки тут ви зустрінете самобутні закарпатські страви, як от підбивані пасулі та лопатки, дзьобачки, баники, банош.
Кухня Закарпаття настільки багата та смачна, що її страви неможливо перерахувати за один раз і неможливо скуштувати за один візит.
Що обов’язково з’їсти на Закарпатті:
Закарпатські сири
Сир на Закарпатті має специфічний аромат. Місцеві кажуть, що якщо ви не відчуваєте цей різкуватий запах овечого сиру, то це не справжній закарпатський сир. Також локальні сири роблять з козячого молока та для декого екзотичного молока буйволиць. На Закарпатті ви зустрінете різноманітні види сирів – вершковий, фету, бринзу, моцарелу і навіть рікоту. Хто б міг подумати, італійський сир і тут прижився, поєднався з місцевими традиціями.
На території області працюють декілька крафтових сироварень, серед найвідоміших Селиська сироварня, еко-ферма Зелений гай, особисте селянське господарство Бараново, буйволина ферма Карпатський буйвіл. Сир також варять монахи Свято-Покровського чоловічого монастиря в селі Ракошино.
Куди їхати та що скуштувати:
Вино
Щорічно на Закарпатті проводять декілька масштабних фестивалів вина. У Мукачеві в січні збираються на міжнародний фестиваль-конкурс Червене вино, у Виноградові у травні проводять фестиваль виноградарів-виноробів Угочанська лоза, в Ужгороді – свято молодого вина Закарпатське Божоле (листопад). На фестивалях представлені вина з усієї області. Десятки виноробів, сотні літрів вина: червоного, білого, рожевого – це незабутнє свято вина на Закарпатті.
Однак оцінити смак закарпатського вина можна не лише на фестивалях, а й в стародавніх винних підвалах та дегустаційних залах. Найстаріші винні підвали знаходяться в селищі Середнє. Перша письмова згадка про місцеві виноградники датується початком XV ст., а перші підвали були вириті у середині XVI ст. Середнянські підвали занесені ЮНЕСКО до десятки винних підвалів Європи. В Ужгородського замку є свій дегустаційний зал, де можна насолодитися виробленими за стародавніми технологіями винами. Також є можливість спробувати заводські вина в залах для дегустації на заводах Чизай та Cotnar.
У винних підвалах та дегустаційних залах відбувається знайомство з винами з дотриманням ритуалу. Винороби рекомендують не поспішати під час цього процесу, оцінити колір, аромат вина. А вже потім пити маленькими ковтками. “Вином личить смакувати, а не пити без міри”, – говориться в добірці заповідей закарпатського любителя вина.
Що випити:
За матеріалами: Новое время
Попередня
Новий час потребує нових підходів
Наступна
Зима повертається? Завтра у Рахові падатиме сніг